Wanneer: 4 oktober 15.00-16.30 met aansluitend een borrel
Waar: Universiteitsbibliotheek (UB), C0.01 (Potgieterzaal), Amsterdam
Aanmelden via hetwap@gmail.com

Als er iets mis is met de stem of een van de articulatoren zoals de tong, dan is goed communiceren niet meer vanzelfsprekend. Logopedisten in een hoofd-hals oncologie team werken dagelijks met patiënten die dit soort anatomische problemen hebben.

Op de WAP-themamiddag ‘ongehoorde stemmen’ vertelt dr. Lisette van der Molen over patiënten met kanker in het strottenhoofd (de larynx). Een mogelijke behandeling voor deze patiënten is een ingrijpende operatie waarbij het complete strottenhoofd, inclusief de stembanden, verwijderd wordt. Deze ingrijpende operatie heet een totale laryngectomie. Het verwijderen van de stembanden betekent dat patiënten niet meer op de oude manier stemgeluid kunnen maken. Gelukkig zijn er na jaren onderzoek manieren gevonden om deze groep patiënten een nieuwe ‘substituut’ stem te geven

Tijdens de middag zal besproken worden op welke manieren mensen na totale laryngectomie een subsituutstem kunnen gebruiken. Er wordt een kwalitatief onderzoek gepresenteerd over de vragen “Hoe is het leven met een substituut stem?” of “Tegen welke problemen loop je aan in het dagelijks leven?”. Daarnaast worden de eerste resultaten gedeeld van een experiment met de app (Whispp.com), waarmee substituutstemmen kunnen worden geconverteerd en gepersonaliseerd. De app kan de spraak van de patiënt van vóór de operatie gebruiken om de substituutstem te laten klinken als de oorspronkelijke stem.

In een praktische sessie kan je vervolgens zelf ervaren hoe verstaanbaar verschillende stemmen zijn. De middag wordt afgesloten met en discussie over mogelijkheden van apps zoals Whispp om mensen hun stem weer terug te geven.

Gastspreker:
Dr. Lisette van der Molen is sinds 2006 werkzaam op de afdeling hoofd-hals oncologie & chirurgie van het Antoni van Leeuwenhoek (AvL) te Amsterdam. Zij is in 2011 gepromoveerd aan de Universiteit van Amsterdam op het onderwerp: preventieve (logopedische) revalidatie bij hoofd-halskanker patiënten. Ook heeft zij in 2010 het hoofd-hals revalidatieprogramma ontwikkeld en geïmplementeerd, is zij betrokken bij richtlijn ontwikkelingen (2016 en 2024) en houdt zij zich naast haar klinische werkzaamheden als logopedist, dagelijks bezig met wetenschappelijk onderzoek. Binnen het AvL is zij kartrekker van de onderzoekslijn: Survivorship, rehabilitation and quality of life, waaronder meerdere PhD studenten vallen en inmiddels meer dan 60 peer-reviewed publicaties zijn verschenen.