Door Tessa Spätgens

Werkzaam als:
Corien werkt als groepsleerkracht op de Europese School in Den Haag, waar ze lesgeeft aan Nederlandse kinderen uit meertalige gezinnen. Daarnaast geeft Corien vanuit haar eigen bedrijf Taaltraining&Co onder andere privéles en groepslessen Nederlands als tweede taal (NT2).

Hoe ben je terecht gekomen in dit werk?
Eigenlijk heb ik een heel andere achtergrond, ik heb namelijk rechten gestudeerd. Daarna heb ik als bedrijfsjurist gewerkt en een aantal jaar als advocaat, waar ik me vooral bezighield met familierecht. Maar ik vond daarin toch niet helemaal mijn draai: het advieswerk vond ik erg leuk, maar het bureauwerk en de commerciële kant pasten niet zo bij mij. Dus ik was al aan het twijfelen, toen mijn man een baan aangeboden kreeg in Berkeley, Californië. Dat was het ideale moment voor een switch.

In Berkeley startte ik met een pabo-opleiding op afstand en ik vond al gauw een baan bij de Nederlandse Taal- en Cultuurschool. Daar kreeg ik veel te maken met kinderen die een meertalige achtergrond hadden en Nederlands als extra taal leerden. Vanaf het begin boeide dat me ontzettend, dus bij terugkomst in Nederland ging ik op zoek naar een school waar deze thema’s ook centraal stonden. Zo kwam ik bij de Europese School terecht: hier zitten veel meertalige kinderen en het onderwijs is heel talig, dus dat maakt het een ontzettend interessante plek.

Via nascholing heb ik me verder gespecialiseerd in NT2 in het basisonderwijs en meertalig opvoeden. Als freelancer geef ik nu ook NT2-les aan kinderen en volwassenen, en geef ik ouders advies over meertalig opvoeden.

Wat vind je het leukst aan je werk? En wat is minder?
Wat ik heel erg fijn vind, is de vrijheid en de afwisseling die ik heb door de combinatie van een vaste baan als groepsleerkracht en het freelancen. Het is ontzettend leuk om kinderen ook privé Nederlandse les te geven, en daarnaast ook met volwassenen te werken. Op school is het dan juist weer heel gezellig met collega’s en kan ik goed sparren over inhoudelijke vragen.

Zowel het werk op school als het freelancen heeft natuurlijk ook wel mindere kanten. Op school moet ook veel vergaderd en overlegd worden, en dat gaat dan meestal niet over de inhoud. En in mijn freelancewerk mis ik soms de sparringpartners. Maar door de combinatie van beide vind ik toch vooral dat ik kan profiteren van het beste uit twee werelden!

Wat zou je willen verbeteren binnen je vakgebied?
Op de reguliere Nederlandse basisscholen is veel meer kennis nodig over meertaligheid en de manier waarop anderstalige kinderen Nederlands leren. Er zijn nog steeds veel mensen die denken dat kinderen als sponzen een nieuwe taal oppikken, zonder moeite, terwijl je als school juist veel tijd en energie moet steken in het leren van het Nederlands. Tegelijkertijd wordt vaak nog gezegd: anderstalige kinderen moeten alleen maar Nederlands praten. Maar het goed leren van de moedertaal is ook heel waardevol, en daar mag veel meer aandacht voor zijn.

Op welke prestatie ben je het meest trots?
Ik ben wel heel trots op de manier waarop ik mijn werkende leven nu heb ingericht. Alleen al die hele rechtenstudie aan de kant zetten was best lastig, dus ik ben trots dat ik die keuze heb durven maken. Sindsdien vraag ik me heel regelmatig af: ‘Hoe kan ik mijn werk nou het beste inrichten? Wat vind ik nog leuk en wat wil ik anders?’ Zo probeer ik steeds weer te kiezen voor datgene waar ik echt zin in heb en wat bij me past.

Waar zou je je meer in willen verdiepen?
Doordat ik steeds nadenk over wat ik wil gaan doen, kies ik eigenlijk altijd weer iets nieuws! Zo ben ik nu bezig met een traject om examinator te worden bij de Staatsexamens NT2. En met de start van het nieuwe schooljaar ga ik altijd even kijken of er nog interessante congressen of cursussen zijn, waar ik misschien aan wil deelnemen.

Waar zie je jezelf over 10 jaar?
Oh, dat vind ik altijd zo’n moeilijke vraag! Qua werk wil ik eigenlijk een beetje doorgaan zoals ik nu doe. Dat betekent dus ook dat ik regelmatig de koers wat bij zal stellen. En verder… Tien jaar is zo’n lange tijd! Dan zijn de kinderen al het huis uit, dus ik hoop vooral dat ik dan meer tijd zal hebben om te reizen, te tekenen en te schilderen.