Sinds begin 2023 werkt de Universiteit van Amsterdam samen met de Koninklijke Auris Groep aan de ontwikkeling van de ZINinNGT-app. Deze app is bedoeld om horende ouders van dove en slechthorende kinderen te ondersteunen bij het leren van Nederlandse Gebarentaal (NGT). In deze app komen video’s van 2000 zinnen in NGT, die met een zoekfunctie en verschillende filters opgezocht kunnen worden. Ook komen er uitlegvideo’s in de app die uitleg geven over verschillende grammaticale onderdelen van NGT.

Hoe werkt ZINinNGT?

ZINinNGT bevat een zoekfunctie waarmee twee typen video’s gezocht kunnen worden: (1) video’s van voorbeeldzinnen en (2) grammatica-uitlegvideo’s. Gebruikers kunnen video’s opzoeken door de zoekbalk te gebruiken of door het selecteren van filters, zoals Thema’s of Grammatica. Het idee is dat gebruikers hierdoor kunnen zoeken naar gebaren, thema’s of grammaticale constructies die zij tijdens hun NGT-lessen geleerd hebben, en daar extra voorbeelden en context bij kunnen vinden. Alle zinnen en thema’s, zoals Dieren, Wassen en Spelen, zijn gericht op het leven van ouders van jonge kinderen.

De video’s in de app worden gebaard door moedertaalgebruikers van NGT. Onderaan de video’s kan de gebruiker verschillende functies selecteren, zoals het kiezen van de camerahoek, het aan- en uitzetten van de ondertiteling en de afspeelsnelheid. Ook kunnen gebruikers hier kiezen voor een letterlijke gebaar-voor-gebaar vertaling, zoals te zien in de derde foto hierboven, waarbij het gebaar dat op dat moment geproduceerd wordt, gemarkeerd is. Hierdoor kunnen gebruikers goed zien waar ieder gebaar begint en eindigt.

Doel van ZINinNGT

ZINinNGT is bedoeld als aanvulling op NGT-cursussen voor horende ouders van dove en slechthorende kinderen. Door voorbeeldzinnen van relevante gebaren en grammaticale constructies aan te bieden, hoopt ZINinNGT bij te dragen aan de praktische NGT-vaardigheden van deze ouders en zo indirect aan de toegang tot gebarentaal voor dove en slechthorende kinderen in Nederland.

Op dit moment is de app nog in ontwikkeling. Mocht je op de hoogte willen blijven van deze ontwikkelingen, dan kan je mailen naar j.ritmeester2@uva.nl.