De inhoud van je proefschrift omzetten naar begrijpelijke taal? Dat is een hele uitdaging. Bernadette Vermeij ging de uitdaging aan en maakte met Studio Wetenschap een magazine van haar proefschrift. Het magazine is toegankelijk geschreven en aantrekkelijk vormgegeven. Een mooie manier voor vrienden en familie om te weten waar je je al die tijd mee bezig hebt gehouden. En een mooie manier om je resultaten toegankelijk te maken voor het brede publiek.

Zo valt in het magazine van Bernadette te lezen dat kinderen met een vermoeden van een taalontwikkelingsstoornis (TOS) door intensieve behandeling met name vooruitgaan in woordenschat, en minder in zinsbouw. Vooral in actieve woordenschat maken ze een inhaalslag. Kinderen die voor de leeftijd van drie beginnen met behandeling gaan meer vooruit dan kinderen van drie jaar en ouder.

Ook is er gekeken naar gedragsproblemen bij kinderen met een vermoeden van TOS. Kinderen met een beter zinsbegrip laten minder gedragsproblemen zien. Kinderen met een grotere actieve woordenschat laten juist meer gedragsproblemen zien. Bij verbetering van de taalvaardigheid worden de gedragsproblemen niet minder. De stress die ouders ervaren is vooral afhankelijk van de gedragsproblemen van hun kind en minder van de taalproblemen.

Ben je benieuwd geworden? Bekijk het magazine hier.

Ben je toch meer geïnteresseerd in de details? Bekijk het volledige proefschrift hier.