Graag nodigen we u uit voor de Grote Taaldag 2023. Dit jaar vindt de dag plaats op vrijdag 3 februari 2023. Na twee online edities in 2021 en 2022 zal deze editie weer volledig op locatie doorgaan, en wel aan de Drift 21 en 25 in Utrecht. Het belooft weer een zeer gevarieerd programma te worden met meer dan 60 lezingen en het jaarlijkse Taalgala, met de uitreiking van de AVT/Anéla Dissertatieprijs en de LOT populariseringsprijs. De dag staat dit jaar in het teken van het thema ‘taal & inclusiviteit’. Hieraan wordt bijzondere aandacht besteed in de keynote-presentatie door Annemiek Hammer en Martine Coene. Het abstract van hun presentatie vindt u op de GTD-webpagina.

Aanmelding

Als u wilt deelnemen aan de GTD, dient u zich vooraf aan te melden via het inschrijfformulier (ook te bereiken via de website van de AVT). De kosten voor de gehele dag bedragen €25 voor senior AVT/Anéla-leden, €20 voor junior AVT/Anéla-leden (promovendi, studenten en werkzoekende taalkundigen) en €50 voor niet-leden. Hierbij inbegrepen zijn een lunch, koffie en thee, en een afsluitende borrel. In verband met de catering wordt u verzocht zich uiterlijk 26 januari 2023 aan te melden en vóór deze datum het inschrijfgeld over te maken (zie hiervoor de gegevens op het online inschrijfformulier).

Lokale baksels

Inclusiviteit betekent ook leren over elkaars culturen. Daarom hebben we voor deze editie van de Grote Taaldag een speciale vorm van uitwisseling bedacht. We nodigen alle deelnemers uit om hun eigen lokale cultuur te presenteren in de vorm van een lokaal “baksel”. Denk bijvoorbeeld aan een Bossche bol uit ‘s-Hertogenbosch, een roggeverdommeke uit Antwerpen of een Zeeuwse bolus uit Zeeland. Deze lokale specialiteiten kennen vaak prachtige verhalen over het ontstaan van de naam, veranderingen in bereidingswijze door de jaren heen en het belang van de baksels voor de lokale cultuur. Wij willen alle Grote Taaldagbezoekers uitnodigen om een eigen, lokaal baksel mee te nemen naar de Grote Taaldag op 3 februari a.s. zodat we van en over elkaars culturen kunnen proeven en leren tijdens de koffiepauze. Je mag je baksel zelf bakken, je lokale bakker om sponsoring vragen, of het baksel bij je lokale bakker aanschaffen. Doe jij mee? Stuur dan een e-mail naar gtd@uu.nl en geef aan wat je meeneemt en wat je van ons nodig hebt (bordjes, servetjes, vorkjes). Stuur ook uiterlijk 31 januari maximaal 1 A4tje met daarop de (lokale) naam van je baksel en een korte beschrijving. Wij zullen de beschrijvingen uitprinten en lamineren. Het lekkerste baksel met de mooiste beschrijving wint een lokale Utrechtse lekkernij.

We hopen u te zien op 3 februari! Mocht u in de tussentijd vragen hebben: wij zijn bereikbaar op gtd@uu.nl.

Vriendelijke groet,

Het organisatieteam van de GTD ‘23