Dit bulletin hebben we een ‘Gezien of gehoord’ die net even wat anders is dan anders: zintuiglijke stadswandelingen georganiseerd door Stichting Oren en Ogen tekort. Hartstikke interessant, zeker als je zelf meer bewust wil worden van de belevingswereld van mensen die niet goed, of helemaal niet, kunnen zien of horen.

Een nieuwe stad ontdekken is natuurlijk altijd leuk, maar het wordt helemaal leerzaam met de zintuiglijke stadswandelingen georganiseerd door Stichting Oren en Ogen Tekort. Tijdens deze wandelingen wordt duidelijk dat je een stad niet alleen kunt zien en horen, maar ook kunt voelen, proeven en ruiken. De zintuiglijke stadswandelingen zijn voor iedereen goed toegankelijk: als je doof of slechthorend bent, als je een visuele beperking hebt, maar ook als dat niet zo is.

Tijdens een zintuiglijke stadswandeling word je rondgeleid door een gids die een verhaal vertelt vanuit diens eigen beleving. Op deze manier ervaar je hoe het is om in een stad rond te lopen als je doof, slechthorend, slechtziend of blind bent. Je kunt zelf kiezen of je rondgeleid wordt door een gids die een visuele beperking heeft, of een gids die doof is. In het laatste geval wordt de rondleiding gegeven in gebarentaal; er is dan ook een tolk mee.

 

 

Eén van onze redactieleden was aanwezig bij een zintuiglijke rondleiding door Haarlem, met Marijke Scheffener (op de foto’s) als gids. Marijke is zelf doof en vertelde haar verhaal dus in de Nederlandse Gebarentaal. Het onderwerp van de stadswandeling in Haarlem is de slavernij. Terwijl Marijke een indrukwekkend verhaal vertelde, liet ze ons van alles ruiken, proeven en voelen. Zo liepen we over de Grote Markt met oordoppen in en een opgeblazen ballon in onze handen. Zo konden we ervaren hoe het is om trillingen te voelen, in plaats van het omgevingsgeluid te horen – een interessante ervaring. Doordat alle zintuigen geprikkeld worden tijdens de rondleiding, was het bovendien makkelijker om alle informatie te onthouden. Zo leer je een heel andere kant van Haarlem kennen, maar word je je er ook meer bewust van hoe het is om minder goed of niet te kunnen horen of zien. Echt een aanrader – ook zeker als je zelf niet doof/slechthorend of blind/slechtziend bent!

De zintuiglijke stadswandelingen zijn nu te doen in acht steden door heel Nederland. Meer informatie en aanmelden: https://www.orenenogentekort.nl/stadswandelingen