Taalontwikkelingsstoornis (TOS) wordt wel eens beschouwd als een spectrumstoornis: een TOS ziet er voor iedereen anders uit en ook de impact op het dagelijks leven verschilt per persoon. Om een beeld te geven van de verschillende verschijningsvormen van TOS zijn vanuit Deelkracht TOS-portretten gemaakt. Dit zijn video’s van ongeveer vier minuten waarin kinderen, jongeren, volwassenen met TOS of hun ouders vertellen over wat TOS voor hen betekent en wat ze ervan merken in verschillende situaties.

De TOS-portretten zijn opgenomen in interviewvorm met tussendoor fragmenten van de thuissituatie, op school, de sportclub of het werk. Het zijn persoonlijke, ontwapenende, veelal optimistische verhalen. Zo geeft een vader van een 18-jarige met TOS als tip aan andere ouders om ervan bewust te blijven dat een TOS extra energie kost voor het kind, van het moment dat ze opstaan totdat ze weer naar bed gaan. Of een meisje van negen jaar dat tegen andere kinderen met TOS wil zeggen dat je trots moet zijn op jezelf, ook als je een TOS hebt.

De video’s zijn interessant voor verschillende doeleinden. Zo kunnen ze voor mensen met TOS een vorm van herkenning bieden en een middel om aan hun omgeving uit te leggen wat TOS is. Voor professionals kunnen de video’s zorgen voor een breder begrip van TOS: hoe ervaart iemand met TOS dit zelf en wat is de impact thuis en buitenshuis? In de video’s wordt antwoord gegeven op vragen als Hoe vind je het om TOS te hebben?, Hoe kunnen anderen aan je merken dat je TOS hebt? en Wat wil jij aan andere kinderen/jongeren/ouders meegeven?

De TOS-portretten zijn hier te bekijken met ondertiteling van geschreven Nederlands of Nederlandse Gebarentaal.