Op 4 februari vond De Grote Taaldag plaats. Traditiegetrouw werden de AVT/Anéla Dissertatieprijs en de LOT Populariseringsprijs bekend gemaakt. Dit jaar werd er voor het eerst ook een oeuvreprijs uitgereikt.

Door: Linda van den Oever

Ulrika Klomp won de dissertatieprijs met haar proefschrift ‘A descriptive grammar of Sign Language of the Netherlands’. Ulrika’s beschrijving van de Nederlandse Gebarentaal (NGT) levert volgens de jury een belangrijke bijdrage aan het bevorderen van het gebruik van NGT. Lees hier het artikel met de samenvatting van Ulrika’s proefschrift, dat eerder in het WAP-bulletin verscheen.

De Populariseringsprijs wordt elk jaar uitgereikt aan een project dat taalwetenschap voor het brede publiek toegankelijk maakt. Dit jaar was de keuze voor de jury zo moeilijk dat er twee projecten op een gedeelde eerste plaats staan: kindertaalfestival Kletskoppen en de podcast Kletsheads.

Tijdens het kindertaalfestival Kletskoppen kunnen kinderen en hun ouders door middel van colleges, spelletjes en een informatiemarkt leren over taal en taalwetenschap.

In de podcast Kletsheads kletst Sharon Unsworth samen met meertalige kinderen en met deskundigen over de manier waarop kinderen meerdere talen leren. Ouders, leerkrachten en logopedisten worden op een luchtige manier geïnformeerd over de meertalige ontwikkeling.

De eerste LOT Oeuvreprijs Wetenschapscommunicatie werd gewonnen door Peter-Arno Coppen, voor zijn jarenlange inzet voor de popularisering van taalwetenschap in Nederland. Peter-Arno werkt als hoogleraar Vakdidactiek van de Geesteswetenschappen aan de Radboud Universiteit, is redacteur en columnist in verschillende bladen, is regelmatig te gast in radioprogramma De Taalstaat en is actief op sociale media. Ook is hij de man achter de blog van de mysterieuze Taalprof. Het bijzondere is dat Peter-Arno in al deze rollen niet de belerende vinger opsteekt, maar het gesprek met anderen aangaat. Hij laat zijn publiek zelf nadenken over taal en slaagt erin om doorgaans taaie onderwerpen als zinsontleding te laten leven.

Gefeliciteerd aan alle prijswinnaars! Lees hier verder als je meer wilt weten over de juryrapporten of de andere genomineerden.