Op 5 maart 2021 verdedigde Ulrika Klomp haar proefschrift: ‘A descriptive grammar of Sign Language of the Netherlands’ aan de Universiteit van Amsterdam. Lees en bekijk hier wat Ulrika over haar onderzoek vertelt.

Van veel gesproken talen zijn de grammatica’s allang beschreven, maar van veel gebarentalen nog niet. Dat heeft allerlei oorzaken, zoals dat gebarentalen lang verboden waren en dus weinig gebruikt werden, en dat je voor een gedetailleerde beschrijving van een visuele taal toch echt baat hebt bij het vastleggen van de taal op video – zodat je kan terugspoelen, terugspoelen en terugspoelen.

Ik heb de afgelopen jaren niet veel teruggespoeld op videobanden (hoewel, toen ik NGT begon te leren heb ik nog nèt meegemaakt dat de huiswerkoefeningen ook op videoband beschikbaar waren, maar dat terzijde), maar wel veel gebarenvideo’s herhaaldelijk bekeken in het Corpus Nederlandse Gebarentaal. Daarnaast heb ik zoveel mogelijk literatuur verzameld over grammaticale aspecten van NGT. Na vier jaar was het resultaat daar: een uitgebreide beschrijving van de grammatica van NGT.

Een grammatica samenvatten is erg lastig en, eerlijk gezegd, ook vrij droog. Ik neem jullie daarom graag mee naar mijn lekenpraatje, waar ik aan de hand van de voorbeeldzinnen “vorige week was ik bij vrienden op bezoek, en die hadden nog steeds een kerstboom staan” laat zien hoe je de grammatica van een (gebaren)taal kan onderzoeken en beschrijven. Veel kijkplezier!

Het proefschrift (inclusief officiële samenvattingen in het Nederlands, Engels en in NGT) is hier gratis te downloaden.