Het digitale oefenprogramma Spraakafzien is bedoeld voor mensen met (ernstig) gehoorverlies die moeite blijven houden met het verstaan van spraak ondanks het gebruik van hoortoestellen of een cochleair implantaat (CI). Door te leren spraakafzien (liplezen en meer) kunnen zij weer beter deelnemen aan een gesprek.

 

Op 8 november 2019 hebben Caroline van Daelen en Paula Hettinga de Branco van Dantzig onderscheiding gekregen voor dit initiatief.

Het idee
Het digitale oefenprogramma Spraakafzien is ontstaan vanuit de behoefte van cliënten. De ontwikkelaars van het programma, Caroline van Daelen en Paula Hettinga, geven beiden vanuit hun eigen logopediepraktijk, trainingen in Spraakafzien aan mensen die plots- en laatdoof of slechthorend zijn. Veel van hun cliënten gaven aan dat zij behoefte hadden om thuis, zelfstandig het spraakafzien te oefenen. Dit was voor Caroline en Paula de aanleiding voor het ontwikkelen van het digitale oefenprogramma waarmee spraakafzien op elk gewenst tijdstip geoefend kan worden.

Het digitale oefenprogramma kan volgens Paula en Caroline het beste gecombineerd worden met een training bij een logopedist die ervaring heeft met het geven van spraakafzien. Met deze gedachte hebben zij het programma ook ontwikkeld. Bij een logopedist word je begeleid; krijg je een training op maat, is er ruimte voor uitleg en worden communicatietips gegeven.

Het oefenprogramma
Het digitale oefenprogramma is voor iedereen gratis beschikbaar via de site www.spraakafzienoefenen.nl. Het is een uitgebreid oefenprogramma dat bestaat uit 12 lessen. Oplopend in moeilijkheidsgraad worden 1200 oefeningen met filmpjes aangeboden, de vooruitgang is te volgen in scores per oefening.

Het digitale oefenprogramma Spraakafzien is ontwikkeld met financiële steun van Handicap.nl en het Innovatiefonds Zorgverzekeraars en dankzij het vertrouwen van Stichting Plotsdoven.