Muziek alleen horen? Wat saai! Wat denk je van een trillende dansvloer om de beat te voelen, van een dj die geuren verspreidt om emoties op te roepen en van door muziek geïnspireerde hapjes en drankjes? Dat en meer is Sencity Festival. 


Sencity Festival/De Grote Sencity Quarantaine Show

Op 28 maart jongstleden zou het Sencity Festival hebben plaatsgevonden. Sencity is een “festival voor alle zintuigen”, dat in Nederland maar ook internationaal plaatsvindt. Het festival is bedoeld voor mensen die niet of minder goed (muziek) kunnen horen. Door verschillende zintuigen te prikkelen hoopt het festival muziek toegankelijker te maken voor doven en slechthorenden. Denk aan een trillende dansvloer om de beat van de muziek te voelen en aan signdancers die de muziek met gebaren en dans vertalen. Maar denk ook aan een “aromajockey” die tijdens het draaien passende geuren bij de nummers verspreidt om emoties op te roepen, of een “foodjockey” die passende hapjes en drankjes uitdeelt. Ook horenden zijn welkom op het festival, om de beperkte manier waarop zij muziek ervaren (met slechts één zintuig!) te verruimen, en gewoon om een leuk feestje te hebben. Sinds een aantal jaar is Sencity uitgebreid met een onderdeel speciaal voor kinderen.

Net als veel andere evenementen moest het festival dit jaar helaas geannuleerd worden. Als de organisatoren al bij de pakken neer zijn gaan zitten hebben ze dat niet lang gedaan, want ze besloten het festival te transformeren naar een online versie: De Grote Sencity Quarantaine Show. In een anderhalf uur durende liveshow traden muzikanten op, vonden interviews plaats en konden de kijkers vragen en opmerkingen insturen. Het werd een show waar veel mensen van hebben genoten en nog steeds van kunnen genieten. De Grote Sencity Quarantaine Show is terug te kijken op YouTube en Facebook.

Het volgende Sencity festival, hopelijk weer in haar originele vorm, staat gepland op 3 april 2021.