- za25jan2020
- vr31jan2020Drift 21 in Utrecht
- za29feb2020Bibliotheek Nijmegen
Na een uitstapje naar Den Haag is Kletskoppen op de bijzondere datum van 29 februari 2020 (schrikkeldag!) weer gewoon terug in bibliotheek De Mariënburg in Nijmegen. Met allerlei nieuwe taalspelletjes, experimentjes, optredens en voorleessessies. Kom je ook? Ga hier naar de website.
- vr06mrt2020DE KOM in Nieuwegein
Op vrijdag 6 maart 2020 vindt de vierde editie van het TaalStaal congres plaats met als thema “Taal voor nu en later: Participatie van kinderen en jongeren met een taalontwikkelingsstoornis onder de loep”. Het congres vindt plaats in stadstheater en kunstencentrum, DE KOM in Nieuwegein.
Wetenschap en praktijk
Prof. Nicola Botting, City University, Londen, prof. dr. Jan Willem Gorter, Mc Master University, Hamilton, Canada en prof. dr. Ellen Gerrits van de Hogeschool Utrecht en Universiteit Utrecht delen hun veelbetekenend onderzoek met nieuwe en bruikbare inzichten voor de dagelijkse praktijk. Ook is er een presentatie dr. Jet Isarin van Kentalis samen met de TOS Fabriek over de gevolgen van een TOS in het dagelijkse leven. Nieuw deze editie is het keuzeprogramma in de middag. Na de lunch vinden er twee parallelsessies plaats, één over het jonge kind en één over het schoolgaande kind.Aanmelden
Inschrijven kan vanaf vrijdag 1 november via de volledig vernieuwde website TaalStaal.nl. Hier vind je ook het volledige congresprogramma. We hopen op veel belangstelling, gezien het mooie programma.Automatisch op de hoogte blijven van nieuws over TaalStaal? Schrijf je in voor de nieuwsbrief of volg ons op Twitter @taal_staal.
- vr19jun202016:00Online
Vrijdag 19 juni 2020
Online
-16:00 Jelle Brouwer
-17:00 ALVHet leren van een vreemde taal als innovatieve manier om gezond oud te worden? - Jelle Brouwer (Rijksuniversiteit Groningen)
Nederland wordt gemiddeld steeds ouder. Deze toegenomen levensverwachting is enerzijds positief. Tegelijkertijd brengt het veel uitdagingen met zich mee in de vorm van cognitieve en/of stemmingsklachten, die geassocieerd zijn met een grotere kans om later dementie te ontwikkelen. Een aantal onderzoeken vond echter dat een leven lang tweetalig zijn mogelijk symptomen van dementie kan uitstellen. Dit komt mogelijk doordat het constant jongleren van meerdere talen het denkvermogen traint, wat een zogenaamde cognitieve reserve opbouwt. Ander onderzoek suggereert dat óók het introduceren van een tweetalige ervaring op latere leeftijd nog cognitieve voordelen kan opleveren. Daarnaast brengen het verbreden van de culturele horizon en het besef dat leren nog altijd kan positieve veranderingen in welzijn met zich mee. In deze lezing zullen de achtergrond, de methode en de verwachtingen van het CogFlex project worden besproken. - do20aug2020vr21aug2020Digitaal / Online
The workshop: "Perspectives on Language in Children with Hearing Loss" will
be held on the 20-21st of August in *online format*. We invite anyone who
is interested to register (for free) via this link:
https://goto.mq/cllworkshop202008 Interpreters and captions for the talks will be available.
*Workshop Information*
How do children with hearing loss develop spoken language? As advancements
in early identification, devices, fitting and intervention progress,
children with hearing loss have better possibilities for functional
language use than ever before. Yet challenges remain. This free online
(live-streamed) workshop on 20-21 August brings together researchers,
clinicians, health practitioners and industry representatives from diverse
fields. They will discuss the many perspectives on how children with
hearing loss come to be able to acquire and process spoken language. - vr02okt2020za03okt2020
- do03dec2020Digitaal
Lezingenreeks Kind, Taal en Gehoord I (Language and Hearing Center Amsterdam): communicatieve redzaamheid. Klik hier voor meer informatie.
- do10dec2020Digitaal
Lezingenreeks Kind, Taal en Gehoord I (Language and Hearing Center Amsterdam): communicatieve redzaamheid. Klik hier voor meer informatie.