Hallo allemaal! Mijn naam is Lodewijk van Noort. Je zou me het beste kunnen omschrijven als Ambassadeur Heldere Communicatie. Ik werk drie dagen per week bij de gemeente Den Haag. Daar zorg ik met mijn collega’s van het Team Direct Duidelijk Den Haag ervoor dat de communicatie van de gemeente toegankelijk en begrijpelijk is. We trainen onze collega’s hierin en helpen bij het verduidelijken van (beeld)taal van de gemeente. Verder ben ik communicatieadviseur voor het project Werken & Ontmoeten bij de gemeente. Dit project gaat over de nieuwe manier van werken op kantoor, thuis en in de stad. Mijn collega’s en ik zorgen ervoor dat alle nieuwe regels duidelijk en bekend zijn en we bedenken ludieke acties om het nieuwe werken vooral ook leuk te maken. Ook ben ik bestuurslid van Plain Language Association International (PLAIN). Dat is de internationale vereniging voor duidelijke taalprofessionals en -ambassadeurs over de hele wereld. En vanuit mijn eigen bedrijf &Lodewijk presenteer en modereer ik bijeenkomsten. Natuurlijk ook altijd in heldere taal.

Mijn vrije tijd besteed ik het liefst met mijn man en onze kat. Ik wandel graag, ga naar het theater en ik geniet zo veel mogelijk van ons huis en la dolce vita in Italië. Ook ben ik vrijwilliger op de Haagse molen De Korenaer. Met een geweldig vrijwilligersteam zorgen we ervoor dat deze 300 jaar oude molen draait en bezoekers kan ontvangen. En samen met Sanne Boswinkel en Paula van Gemen maak ik de podcast “Wat bedoel je?!”, dé podcast over heldere taal. We willen met de podcast bereiken dat meer mensen de vraag “Wat bedoel je?” durven te gaan stellen en daarmee Nederland duidelijker maken voor iedereen.

Maandag
Bijna elke doordeweekse werkdag begin ik met koffie in een authentieke Haagse koffietent. Je komt me vaak tegen rond 07.30 uur bij Florencia of de Wiener Konditorei. Ik kwam daar vroeger al met mijn oma. Ik vind het belangrijk, als communicatieadviseur, om elke dag te beginnen in gesprek met de stad. Zo hoor ik wat er leeft en kan ik ook checken hoe de bewoners de communicatie van bijvoorbeeld de gemeente ervaren. Vandaag sprak ik de klanten Karla en Yvon. Natuurlijk was het gesprek van de dag: De Wereld draait Door en het wangedrag van Matthijs van Nieuwkerk. “Ik ben benieuwd of ze bij mij op de zaak hierdoor nog met een goed verhaal komen. Want dit gebeurt natuurlijk helaas overal in werksituaties.” We hadden een mooi gesprek over hoe een organisatie dit nieuws mooi kan benutten om zaken als integriteit en ongewenst gedrag bespreekbaar te maken.

Op kantoor hadden we een bespreking over de Haagse Taalstrijd die we volgende week organiseren. Een wedstrijd tussen bewoners, raadsleden en ambtenaren. Wie van hen kan het meest duidelijk schrijven? Met mijn collega’s, de media en de technische ploeg liepen we nog een keer het hele draaiboek door.

Dinsdag
Vandaag ben ik alleen maar bezig geweest met de Taalstrijd. De deelnemers moeten van drie ingewikkelde teksten heldere teksten maken (zoals de afbeelding hiernaast). Bart Chabot wordt onze juryvoorzitter en die heb ik vandaag voorbereid op zijn belangrijke taak. Maar ook alle deelnemers hebben we vandaag verteld wat er precies van hen verwacht wordt. Gisteren besloten we dat we toch nog iemand een optreden willen laten verzorgen tijdens de Taalstrijd. Dus ook dat moest vandaag nog even geregeld worden. Gelukkig heeft Den Haag een geweldige woordkunstenaar: Sjaak Kroes. Wat een enthousiaste man! Dat wordt een feestje volgende week.

Tussendoor help ik mijn Werken & Ontmoeten-collega’s met de voorbereidingen voor een medewerkersbijeenkomst.

 

’s Avonds om 21.00 uur gaat mijn computer weer aan voor de Algemene Ledenvergadering van PLAIN. Het blijft elke keer bijzonder om met zo veel mensen uit zo veel landen online te praten over heldere taal. Ons jaarverslag wordt goedgekeurd. Na afloop blijf ik nog even hangen met collega’s uit Zuid-Afrika, Argentinië en Noorwegen. Samen organiseren we volgend jaar een groot internationaal congres en we zijn bijna rond met het contract met het organiserende land: Argentinië. Ik kan niet wachten om in het najaar van 2023 alle PLAIN-leden en heldere taal-fans uit de hele wereld te ontmoeten. Ik krijg er gewoon kippenvel van.

Woensdag
Een rustige ochtend vandaag. Nog maar één overlegje voor de gemeente over de Taalstrijd en ’s middags heb ik voor mijn eigen bedrijf een mooie presentatieklus op een Haagse basisschool. Ook daar gaan ze aan de slag met heldere communicatie. Er is een hele middag met trainingen georganiseerd. Het is mooi om te zien dat het belang van heldere taal zich zo goed verspreidt in alle typen organisaties.

Na deze mooie middag reis ik met de trein naar Utrecht. Want ook de gemeente Utrecht heeft een Taalwedstrijd georganiseerd. Met de gemeentesecretaris van Utrecht, Gabrielle Haanen, en Telegraaf-journalist Tessa Heerschop vorm ik de jury. De deelnemers spelen in vier rondes met allerlei taalspellen om de hoofdprijs. Hoogtepunt is het lied dat ze ter plekke schrijven. Het was geen makkelijke taak voor de jury, maar de ambtenaren wonnen geheel terecht!

Donderdag
Ik begin de dag met de montage van twee nieuwe afleveringen van de podcast “Wat bedoel je?!”. Ze komen binnenkort online. Sanne, Paula en ik hadden twee prachtige gesprekken over heldere taal met een notaris en met de geestelijk vader van Steffie, een website/avatar die alles duidelijk uitlegt. Het leuke van het maken van onze podcast is dat we elke keer weer nieuwe inzichten krijgen. Je denkt misschien dat je inmiddels alles wel een keer hebt gehoord of gezien, maar niets is minder waar. Want wist je bijvoorbeeld dat je tegenwoordig ook kan daten in heldere taal en dat echt niet elke akte bij een notaris zo vol met moeilijke taal hoeft te staan?

Vrijdag
Nog maar twee gemeentelijke werkdagen en dan is de Haagse Taalstrijd. Vandaag bikkel ik dus verder aan de laatste puntjes op de i: een definitieve versie van het draaiboek, een instructiemail aan alle deelnemers, jury en publiek, een check op het decor en de techniek. En waar zijn eigenlijk de prijzen gebleven? (Noot van de redactie: inmiddels is de strijd gestreden en zijn de winnaars bekend, zie hier. De foto links is gemaakt door Valerie Kuypers).

In de middag heb ik mijn wekelijkse scrum-sprint met het Team Direct Duidelijk Den Haag. We bespreken het werk dat de komende week op ons afkomt en het werk dat we de afgelopen week hebben gedaan. Elke week is dit weer een feestje om samen te doen. Want wat doen we ongelofelijk veel met zijn viertjes! We maken een start met ons communicatieframe (een soort communicatiestrategie op één A4) voor 2023-2026. We hebben in Den Haag deze collegeperiode namelijk een belangrijke opdracht gekregen: “We communiceren volgens de regels van Direct Duidelijk, onze interne campagne die het gebruik van duidelijke taal moet stimuleren.” Kijk maar bovenaan bladzijde 74 van het Haagse Coalitieakkoord Den Haag 2022-2026.