Annelies Wielaard

Annelies Wielaard

Adviseur OBA School Gezinsaanpak en Programmamaker Jeugd & Onderwijs bij Openbare Bibliotheek Amsterdam

Annelies Wielaard werkt als Programmamaker Jeugd & Onderwijs en Adviseur Gezinsaanpak bij OBA School van de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA). Een afwisselende baan, waarbij een brede aanpak van leesbevordering en intensieve samenwerkingen met verschillende partners centraal staan. Lees hier waar Annelies in haar werk zoal mee te maken krijgt.

De Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) heeft 28 (buurt)vestigingen in haar werkgebied; de gemeente Amsterdam, gemeente Diemen en de gemeente Ouder-Amstel. Onder OBA School valt het educatieve aanbod van OBA op School, onderwijsprogramma’s in de vestigingen en de Maakplaats. Door goede schoolbibliotheken in te richten, onderwijs-medewerkers te trainen en te begeleiden in hun aanpak van leesbevordering en door activiteiten te organiseren met jeugd- en onderwijspartners werkt de OBA mee aan het vergroten van leesplezier.

Annelies neemt ons mee in haar werkweek.

Maandag 26 februari 2024

Maandagochtend start ik op OBA Oosterdok, de centrale locatie van de openbare bibliotheek in Amsterdam, samen met mijn collega die zich bezighoudt met basisvaardigheden, ter voorbereiding op de eerstvolgende interne bijeenkomst van de impact-werkgroep. Dit in het kader van onze gezamenlijke deelname aan de pilot van de Gemeentelijke Gezinsaanpak Geletterdheid (GGG). Stichting Lezen, Stichting Lezen en Schrijven en de Koninklijke Bibliotheek voeren dit project uit in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. De gemeente Amsterdam doet mee aan de 4e en laatste (uitrol)fase van deze landelijke pilot, ter ontwikkeling van een succesvolle aanpak om de cyclus van laaggeletterdheid te doorbreken. Vanuit onze expertise op dit gebied focussen wij ons in deze komende periode op het educatieve aanbod (formeel en informeel) in stadsdeel Zuidoost, gericht op ouders/verzorgers met jonge kinderen (9 maanden tot 6 jaar). Voorbeelden hiervan zijn initiatieven zoals BoekStart voor baby’s en de VoorleesExpress.

In de middag pak ik samen met een aantal collega’s de metro naar Gein. Daar is een bijeenkomst met alle OBA jeugd- en onderwijscollega’s in de pas geopende ‘pedagogische broedplaats’ de Ster. Aangezien we veel nieuwe collega’s hebben, uit verschillende teams en stadsdelen, gaan we speeddaten. Zo halen we de kennis en kwaliteiten op in de groep, om elkaar makkelijker te kunnen vinden met vragen over een bepaald onderwerp, thema of werkgebied. En natuurlijk om zo de ‘helpende volwassenen’ nog beter te kunnen ondersteunen in het bieden van een (digi)taalrijke omgeving. Thuis, op school of in de bibliotheek.

Dinsdag 27 februari 2024

Vandaag is een mijlpaal in de structurele samenwerking tussen OBA op School en scholenkoepel Zonova: de opening van de schoolbibliotheken, onder andere in OBS de Bijlmerhorst. Mooie foto’s van lezende leerkrachten, leescoördinatoren en leerlingen verschijnen op mijn tijdlijn. Trots op het OBA School-team en een extra shout out naar alle leesmediaconsulenten PO (in opleiding)!

In de middag komt de Gemeentelijke Gezinsaanpak Geletterdheid–stuurgroep bij elkaar en praten we elkaar bij over de stappen in de netwerksamenwerking, inventarisatie en ontwikkelingen in het kader van het masterplan Zuidoost, het masterplan basisvaardigheden en het landelijk aanbod vanuit Stichting Lezen en Schrijven. Aansluitend bezoeken we de workshop over intergenerationeel en bi-cultureel opgroeien, met Glenn Helberg en Kitlyn Tjin a Djie, georganiseerd door de Zuidoost Academie (a.k.a. de Ster).

In de avond is de soft-opening van de Gastouderopvang in de Ster. We maken kennis met elkaar en inventariseren alvast de eerste behoeftes voor de samenstelling van de (meertalige) collectie en inrichting van de voorleesruimte, en wat eenieder daarin zou kunnen en willen bijdragen. Ook het sport en spel en creatieve aanbod wordt door de partners gepresenteerd. De eerste stappen zijn gezet, op naar het vervolg!

Woensdag 28 februari

Vandaag staat in het teken van de voorbereiding van de Media Ukkie Dagen (5 t/m 12 april 2024), met dit jaar als thema ‘ontspannen met media’. In het kader van het Nationaal Programma Onderwijs, organiseren we, in samenwerking met de ouder en kind-coach, extra activiteiten in OBA Diemen/Theater de Omval voor ouders/verzorgers met hun jonge kinderen. In het programma is, naast interactie met je kind, zowel met als zonder scherm, veel ruimte voor kennis delen en elkaar ontmoeten.

Samen met mijn nieuwe collega, die vorige maand is begonnen als leesmediaconsulent Voor- en Vroegschoolse Educatie (VVE), maken we afspraken over haar bijdrage aan het festivalprogramma. Het is een mooie binnenkomer, om het gesprek aan te gaan over het leesmediaplan, met de teamleiders en pedagogisch medewerkers van de 6 kinderopvangorganisaties met VVE-peutervoorziening, met wie we structureel samenwerken in het kader van het Diemer Leesoffensief.

Donderdag 29 februari

Deze ochtend is de jaarlijkse onderwijsdag van de gemeente Amsterdam. Een diverse groep ambtenaren brengt een bezoek aan de Ster en krijgt een kijkje achter de schermen bij de (buurt)partners op deze locatie. Aangezien mijn collega ziek is, ben ik aanwezig om ze te ontvangen en vragen te beantwoorden over OBA School in het algemeen en de OBA op School aanpak in het bijzonder. Een goede gelegenheid om op locatie verder te werken aan de partnersamenwerking met de kwaliteitsmedewerkers van de GGD-gastouderopvang, Swazoom Kinderopvang, Radio Mart en The Grow Academy, die hier ook in thuis zijn.

Vrijdag 1 maart 2024

Vrijdag is mijn mantelzorgdag en de start van het weekend. Deze week was positief overweldigend in verbinding, zowel intern als extern. Veel mogelijkheden gezien en gehoord, waardoor we samen nog meer impact kunnen maken!