In deze Taal Digitaal lichten we het (gratis deel van het) Online Gebarenwoordenboek van het Nederlands Gebarencentrum uit, waarin je ruim 1000 gebaren uit de Nederlandse Gebarentaal (NGT)  kunt opzoeken. Dit woordenboek is heel handig omdat het twee kanten op werkt: als je een NGT-gebaar niet weet kun je zoeken op een Nederlands woord, maar je kunt ook andersom opzoeken wat een NGT-gebaar betekent in het Nederlands. Wij testten beide functies uit.

Zoeken op Nederlandse woorden
In het Online Gebarenwoordenboek kun je een gebaar vinden door te zoeken op een Nederlands woord. Maar een zoekopdracht resulteert niet alleen in het NGT-gebaar: er wordt nog veel meer informatie aangeboden!
Probeer bijvoorbeeld eens te zoeken op ‘huis’, en klik dan HUIS aan: er verschijnt een video van het NGT-gebaar, maar ook zie je informatie over de handvorm (twee platte handen met uitgestrekte, aaneengesloten vingers, en de duim ingetrokken, oftewel de ‘B-handvorm’), en de plaats (in de ruimte voor het lichaam) van het gebaar. Ook krijg je voorbeeldzinnen in zowel het Nederlands als in NGT waarin het gezochte woord/gebaar gebruikt wordt (‘zij hebben een heel gezellig huis’). Je ziet zelfs afbeeldingen van, in dit geval, huizen! Tot slot zie je nog wat grammaticale informatie – bij ‘huis’ staat er dat het gebaar ‘locatief’ kan worden gebruikt, wat kortgezegd betekent dat je het op verschillende locaties in de gebarenruimte voor je lichaam kunt plaatsen.

 

Zoeken op gebaarkenmerken
Maar wat als je iemand het gebaar voor ‘huis’ hebt zien gebaren in NGT, en je weet niet wat het betekent? Ook dit kun je opzoeken in het Online Gebarenwoordenboek! Je kunt namelijk ook zoeken op ‘gebaarkenmerken’. Laten we eens proberen om opnieuw het gebaar ‘huis’ te vinden: bij de handvormen vullen we de B-handvorm in voor zowel links als rechts, en we geven aan dat het gebaar voor het lichaam gebaard wordt. Ook kunnen we voor beide handen een beweging in vullen: voor zowel links als rechts is dit een ‘boog naar beneden’. En inderdaad: daar vinden we het gebaar voor ‘huis’, en dus de betekenis!

Ontzettend handig dat een deel van dit Online Gebarenwoordenboek gratis beschikbaar is – overigens kun je ook een abonnement afsluiten, dan krijg je toegang tot bijna 17.500 begrippen met standaardgebaren én varianten. Het is daarnaast prettig dat je niet alleen op een Nederlands woord kunt zoeken, maar ook andersom. Wil je de gebaren ook op je telefoon kunnen opzoeken? Hier legt het Nederlands Gebarencentrum uit hoe je dat gemakkelijk kunt doen. Handig als je snel een vertaling nodig hebt!

Meer informatie: https://www.gebarencentrum.nl/Gebarenwoordenboek
Afbeeldingen van: https://ow.gebarencentrum.nl/