Het ging de afgelopen maanden natuurlijk om maar een ding: corona. Met ontstellend snel verlopende ontwikkelingen veranderde de wereld. We gingen over tot een intelligente lock-down. Net als iedere Nederlander werden iedereen geboden thuis te werken, kinderen bleven thuis en de vitale beroepen werkten harder dan ooit. Wat opvalt, is hoeveel mooie initiatieven ontplooien. In deze bijdrage delen we initiatieven die relevant zijn voor de WAP-leden.

Kinderen en corona
Voor veel ouders is het de vraag: hoe praat je met je kinderen over corona? Voor de allerkleinsten is hier een vertelling vanuit de belevingswereld van Nijntje. De website van het Nederlands Jeugd Instituut biedt nog meer materiaal, met filmpjes, concrete antwoorden die je aan kinderen kunt geven en verhaaltjes.

Wat zeg je?
De coronapandemie raakt iedereen, maar voor doven en slechthorenden zijn er extra uitdagingen die hun dagelijkse communicatie bemoeilijken. De gebarentolk bij de persconferenties is razend populair, maar door alle maatregelen wordt het in het dagelijkse leven voor de individuele dove of slechthorende persoon lastiger om een tolk mee te mogen nemen. Ook de beschermende kleding en mondkapjes bemoeilijken het communiceren. Wattelt heeft communicatiekaarten ontwikkeld die zorgprofessionals kunnen gebruiken voor effectieve communicatie met doven en slechthorenden: klik hier om deze te bekijken.

Lees hier meer over gebarentaal tijdens de coronacrisis.

Het belang van begrijpelijke taal
De Stichting Lezen en Schrijven zet zich in voor laaggeletterden. Zij stelden een coronawoordenlijst samen, geven na iedere persconferentie een begrijpelijke samenvatting en laten de gegeven informatie zien door middel van afbeeldingen. Klik hier om de coronawoordenlijst te bekijken.

Daarnaast biedt de Stichting Hersenletsel (https://www.hersenletsel-uitleg.nl/informatie/alles-over-hersenletsel/corona-en-hersenletsel) materialen en informatie over corona in begrijpelijke taal, met links naar uitleg in veelgesproken talen zoals het Turks en Arabisch.

Voor de acute fase na hersenletsel heeft de stichting ISAAC communicatiekaarten ontwikkeld, deze zijn hier (http://www.isaac-nf.nl/oc-en-coronavirus) te vinden. Een taaltest uitvoeren op afstand? Dat kan, met de TeleTaalTest-NL (https://www.afasienet.com/nieuws-professionals/de-teletaaltest-nl-als-alternatief-voor-face-to-face-taalonderzoek/).

Lockdown als kans om bij te leren
Van dagen achter elkaar thuis zitten kan men nogal murw worden. Om de intellectuele ontwikkeling te blijven prikkelen tijdens deze crisis is dit youtube-kanaal met Quarantaine Colleges een aanrader.

Ben je logopedist in een ziekenhuis?
Tot slot, voor klinisch logopedisten die (corona)patiënten in het ziekenhuis behandelen heeft de NVLF adviezen en richtlijnen opgesteld.

Missen we hier nog initiatieven? Stuur deze naar de redactie: wapbulletin@gmail.com.