Twee jaar geleden viel de eerste “Dag van de Grammatica” samen met National Grammar Day in de US. Dat was puur toeval. Dit jaar vieren de Amerikanen hun Grammar Day een paar weken eerder dan wij en staan we er dus alleen voor. Een eerste blik op het programma maakt duidelijk dat dit geen probleem is: op 16 maart 2019 staat ons, in de ObA (Amsterdam), een prachtig feestje te wachten, met sprekers uit alle hoeken van de grammatica. De WAP-redactie bespreekt samen met Rob Zwitserlood (organisatie) het programma voor dit jaar. Meer informatie over de sprekers en het programma is te vinden op de website van de organisatie (www.dagvandegrammatica.nl). Inschrijven kan nog tot uiterlijk 6 maart 2019.

Meer aandacht en liefde voor grammatica
De Dag van de Grammatica is een dag voor en door liefhebbers van grammatica. De organisatie, bestaande uit Gerti Rijpma, Rob Zwitserlood, Emma Klaassen, Trudi de Koning en Margo Zwitserlood, merkte  dat de rol van grammatica in het onderwijs en de logopedie steeds kleiner wordt: “Er gaat veel meer aandacht naar woordenschat en pragmatiek. En dat is zonde, want grammatica is niet alleen boeiend, maar ook heel belangrijk, bijvoorbeeld voor woordleren, verhaalopbouw, spelling en begrijpend lezen. Daarnaast zijn er ook veel mensen die moeite hebben met grammatica, denk aan kinderen met een taalontwikkelingsstoornis of volwassenen met afasie” – aldus Rob Zwitserlood. Om de grammatica weer meer liefde en aandacht te geven besloten de vijf bovengenoemde grammaticafanaten twee jaar geleden een Dag voor de Grammatica te organiseren. Deze eerste dag was zo’n groot succes dat het nu tijd is voor een tweede editie.

Grammatica is overal
Het programma op 16 maart is minder klinisch dan het programma van twee jaar geleden. Rob Zwitserlood vertelt dat er bewust gekozen is voor een breed scala aan onderwerpen zodat de dag boeiend is voor een breed publiek: “Grammatica is immers niet alleen interessant voor logopedisten en wetenschappers, maar bijvoorbeeld ook voor leerkrachten”. Op het programma staan onder andere lezingen over uitdagend grammaticaonderwijs in de bovenbouw (Astrid Wijnands), Grammatica in gebarentaal (Onno Crasborn) en Woordgrammatica in de talen van de wereld (Jenny Audring).

“Grammatica is immers niet alleen interessant voor logopedisten en wetenschappers, maar bijvoorbeeld ook voor leerkrachten”

De muzikale verrassing uit 2017

National Grammar Day 2017

Eregast
Susan Ebbels (University College London) verzorgt de keynote van dit jaar. Met haar kennis over grammatica (in de brede zin) en haar expertise op het gebied van interventiestudies voor kinderen met een taalontwikkelingsstoornis voegt Susan ook echt iets toe aan de dag. Daarnaast is ze een goede spreker en weet ze heel goed de maatschappelijke relevantie van de grammatica te verwoorden. Rob vertelt dat Susan eigenlijk ook op de eerste Dag van de Grammatica zou komen spreken. Helaas kon dat toen wegens een last-minute wijziging in de planning van het evenement niet doorgaan. “We spraken toen wel af dat wanneer er een tweede Dag van de Grammatica zou komen, Susan een keynote zou krijgen”. Mocht je overigens interesse hebben om Susan te spreken, doe dat dan op de dag zelf, want de volgende dag vliegt ze weer vroeg terug naar Engeland.

“Met haar kennis over grammatica (in de brede zin) en haar expertise op het gebied van interventiestudies voor kinderen met een taalontwikkelingsstoornis voegt Susan Ebbels echt iets toe aan de dag”

Het programma in vogelvlucht
Rob vertelt dat de organisatie heel erg trots is dat het gelukt is om een tweede Dag van de Grammatica te organiseren en dat het programma zo divers is. Naast Susan Ebbels vertelt Frank Wijnen over de rol van statistisch leren in de taalontwikkeling, Onno Crasborn over de grammatica van gebarentalen (wat voor veel mensen nieuw zal zijn), Roelien Bastiaanse over grammatica bij personen met afasie, Jenny Audring over woordgrammatica in verschillende talen en Astrid Wijnands over grammaticaonderwijs op school. Rob voegt hieraan toe dat alle sprekers meteen “ja” zeiden en belangeloos, vol enthousiasme, hun lezingen komen geven. Uiteraard is er ook, net als twee jaar terug, een verrassende slotact. Tussen de presentaties door is er bovendien ruime gelegenheid om over grammatica te spreken en elkaar te ontmoeten: “Er zijn geen parallelsessies, dus iedereen hoort dezelfde dingen waardoor er wellicht mooie discussies of initiatieven ontstaan in de pauzes of tijdens de borrel na afloop”, aldus Rob.

Meer informatie en inschrijven
Ook enthousiast geworden? Schrijf je dan voor 6 maart 2019  in via de website (www.dagvandegrammatica.nl). De Dag van de Grammatica wordt mede mogelijk gemaakt door het WAP, de VKL en NVSST. Dat betekent ook dat WAP-leden 15 euro korting krijgen op de inschrijfkosten.

Schrijf je voor 6 maart 2019  in via de website (www.dagvandegrammatica.nl) en ontvang als WAP-lid 16 euro korting.