Zaterdag 16 maart jongstleden konden grammaticaliefhebbers hun hart weer ophalen in de Openbare bibliotheek Amsterdam (OBA). Daar werd voor de tweede maal de Dag van de Grammatica georganiseerd, mede mogelijk gemaakt door de Vereniging voor Klinische Linguïstiek, de Nederlandse Vereniging voor Stem-, Spraak- en Taalpathologie en ons eigen WAP.
Grammatica, van jou word ik blijziend
Net als bij de vorige editie werd de dag geopend door Gerti Rijpma en Roelie van der Zouwen, een duo met een gedeelde liefde voor porte-manteaus. Porte-manteaus zijn samentrekkingen van twee bestaande woorden die samen een nieuw woord vormen. Ze komen voor in verschillende talen en worden door Gertie en Roelie ook wel liefkozend “smeltwoorden” genoemd.
Nederlandse smeltwoorden
In het Nederlands hebben we bijvoorbeeld de woorden concullega (concurrent en collega) en brusjes (broers en zusjes), en de recentere Brexit en participizza. Maar was jij je ervan bewust dat ook brunch en smog porte-manteaus zijn? Gedurende het jaar sturen Gerti en Roeli elkaar porte-manteaus die ze in het wild tegenkomen. Een aantal van deze ontdekkingen deelden ze met het publiek en deden een aanzet om hun lievelingsporte-manteaus in te laten burgeren. Eén van hun favorieten is “quotuleren”, het notuleren van al dan niet memorabele quotes. Met zulk enthousiasme was het moeilijk niet besmet te raken met het porte-manteauvirus. Quotuleer je mee?
Verslag van de dag
Van de verschillende interessante lezingen hebben we gekozen om verslag te doen van één lezing op het gebied van grammatica in de klinische setting (lezing van Susan Ebbels) en één lezing op het gebied van grammatica in het onderwijs (lezing van Astrid Wijnands). Benieuwd naar onze verslagen? Klik dan hier voor het verslag van de lezing van Susan Ebbels, en klik hier voor het verslag van de lezing van Astrid Wijnands. Wil je liever een visuele indruk krijgen van de dag? Klik dan hier voor het videoverslag van Darlene Keydeniers.
Grappige grammatica
Ben je door het bovenstaande nog niet overtuigd van de schoonheid van grammatica? Vind jij grammatica nog steeds stoffig en saai? Of heb je moeite om de verschillende woordsoorten uit elkaar te houden? Luister en kijk dan naar het liedje Word crimes (op de melodie van Blurred lines) of de rap Parts of Speech. PS Ook aan te raden voor alle die hard-grammaticafans.
We bedanken de organisatie voor een inspirerende dag. Tot over twee jaar, bij de Dag van de grammatica 2021.