In deze rubriek doen we normaal gesproken verslag van een congres waar één van de redactieleden onlangs naartoe is geweest. Maar normaal… dat is het al een hele tijd niet meer. Door de coronacrisis zijn vele congressen afgelast en congresbezoekjes zitten er voorlopig niet in. Gelukkig zijn er ook veel nieuwe initiatieven. Sommige congressen hebben hun programma razendsnel weten om te zetten naar een online format. Ook zijn er allerlei lezingen, lessen en cursussen te volgen om ook vanuit huis je kennis op peil te houden. We zetten er een aantal op een rijtje.

Conference on Multilingualism
Eind juni zou Conference on Multilingualism eigenlijk plaatsvinden in Reading. Deze live bijeenkomst en een snoepreisje naar Engeland gingen niet door, maar het congres kon nog steeds bijgewoond worden. Gewoon, vanaf de bank. Het was een erg gevarieerd programma, waarbij de wetenschappers vanuit verschillende werkvelden spraken. Er waren sessies over educatie, migratie, geletterdheid, gezondheid, en het brein. En het goede nieuws is dat veel van de lezingen terug te kijken zijn.

Abralin ao Vivo – Linguists online
De Braziliaanse vereniging voor taalwetenschap, Abralin, heeft in samenwerking met andere instanties een groots online evenement georganiseerd. Van begin mei tot eind juli zijn dagelijks grote namen binnen de taalwetenschap de revue gepasseerd. Niemand minder dan Noam Chomsky opende het online congres. Verder kun je van Enoch Aboh leren dat meertalig zijn eigenlijk gezien zou moeten worden als de standaard. Ook Ellen Bialystok geeft een lezing over meertaligheid: zij zoomt in op de feiten en fabels rondom de cognitieve voordelen die tweetaligen zouden hebben ten opzichte van ééntaligen en vat de literatuur over dit onderwerp overzichtelijk samen. Op het YouTubekanaal van Abralin kun je alle lezingen vinden. Zeker een bezoekje waard!

C-Star lectures
Toegegeven, dit is geen nieuw initiatief en sommigen van jullie zullen wellicht al bekend zijn met de C-Star lectures. Het is een serie lezingen, voornamelijk over afasie, die wordt gehouden aan de Universiteit van South Carolina. De lezingen worden van tevoren aangekondigd en kun je live bijwonen via een link. Na afloop zijn de lezingen terug te kijken op de website. En dat is de moeite waard, want er is inmiddels een indrukwekkende line-up van grote namen binnen de afasiologie en neurolinguïstiek te bekijken.

(terug) Naar de collegebanken?
Er zijn Massive Online Open Courses over allerlei onderwerpen, waaronder taalwetenschap, die vaak gratis te volgen zijn. Zo is er een cursus over taaltesten tijdens wakkere hersenchirurgie of een cursus over meertaligheid.

Nog meer inspiratie?
Voor wie graag nog meer tips en online bronnen wil: Gretchen McCulloch heeft een ontzettend uitgebreide lijst samengesteld met gratis materiaal om jezelf alle ins en outs van de taalwetenschap te leren. Ze bespreekt blogs, geeft bronnen voor onderwerpen binnen alle vakgebieden; van fonetiek tot neurolinguïstiek. Ze linkt naar video’s met taalcartoons en presenteert een handig overzicht met podcasts over allerhande onderwerpen. Hiermee komen we een regenachtige herfst wel door…